Jak gotować czerwone buraki? Sprawdź co zrobić by było szybko i pysznie!

dn. 9. listopada 2018 r.

Jak gotować czerwone buraki? Sprawdź co zrobić by było szybko i pysznie!

Buraki. Niegdyś podstawa polskiej, tradycyjnej kuchni. Ratunek w czasie zimy, gdzie dostęp do innych niż okopowe warzyw był bardzo ograniczony lub żaden. Ugotowane buraki są tradycyjnym składnikiem wielu potraw - sałatek, carpaccio, ćwikły, jarzynki a nawet...czekoladowego ciasta.

Buraki są warzywami twardymi, mają zwartą strukturę stąd ich ugotowanie zajmuje dużo czasu - ile gotujemy buraki? Jak szybko ugotować buraki czerwone? To zależy od wybranej metody i przeznaczenia warzyw.

Ile gotować buraki czerwone?

W zależności od rodzaju tych warzyw czas gotowania może być zróżnicowany. Aby maksymalnie skrócić czas gotowania, podczas gotowania buraków nie zapomnij o kilku podstawowych zasadach: 

  • wybieraj mniejsze buraki - duże bulwy mogą gotować się nawet kilka godzin. Jednocześnie zwykle nie są smaczne, mogą być poprzerastane włóknami i pozbawione smaku. Wybieraj raczej małe buraki. 
  • jednakowe bulwy - jeśli planujesz rodzinne święta i zastanawiasz się jak szybko ugotować buraki czerwone wybierz nie tylko małe, ale również podobnej wielkości buraki. Dzięki temu ugotują się równomiernie. Unikniesz sytuacji, że część warzyw się rozgotuje a pozostałe będą twarde i surowe. Jeśli nie masz wyboru podziel warzywa na mniejsze części, ta metoda sprawdzi się szczególnie dobrze u osób gotujących na parze bądź rozważających ile gotować buraki w szybkowarze. Ta metoda pozawala na zastosowanie stosunkowo małej ilości wody, dzięki czemu podzielone warzywa nie stracą smaku ani słodyczy.
  • pomocny widelec - przed gotowaniem wykonaj w bulwach nakłucia. Dzięki temu warzywa szybciej się ugotują nie tracąc na smaku. 

Ciasto buraczane czy sałatka z kozim serem?

W zależności od przeznaczenia bulw możesz wybrać inną metodę. Carpaccio najlepsze jest z buraków pieczonych. Posmaruj je niewielką ilością tłuszczu i owiń w folię. Piecz w piekarniku 1,5 do 2 godzin. Czas pieczenia może być zróżnicowany, zależy głównie od wielkości i jakości warzyw.

Pieczone buraki są niezwykle słodkie i aromatyczne, warto upiec jednorazowo więcej.

Ile gotować buraki na ćwikłę? Czas przygotowania tego tradycyjnego, świątecznego dodatku jest dość długi. Buraki na ćwikłę należy gotować około 40 minut do godziny, chyba że wybrane przez Ciebie bulwy są szczególnie dorodne.

Nie tylko czas, liczy się smak!

W ferworze przygotowywania rodzinnego posiłku czas jest niezwykle istotny, czasem nie warto jednak na siłę przyspieszać procesu gotowania. Nie dodawaj sody, nie dziel buraków na małe części, staraj się by wody było mało, ale jednocześnie nie dopuszczaj do przypalenia się warzyw. Będą gorzkie. 

Buraki należy gotować pod przykryciem, wolno. Dzięki stosowaniu tych zasad możesz mieć pewność, że buraki ugotują się szybko i będą pyszne!

 

Gazetka NETTO