Jabłko: odmiany, rodzaje i gatunki jabłek występujących w Polsce i na świecie

08-05-2018

Jabłko: odmiany, rodzaje i gatunki jabłek występujących w Polsce i na świecie

Jabłka z pewnością są jednymi z najsmaczniejszych, a zarazem najpopularniejszych owoców, jedzonych zarówno w Polsce, jak i poza jej granicami.

Mają mnóstwo wartości odżywczych, w tym niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu witaminy. Dzięki dużej zawartości błonnika pokarmowego poprawiają perystaltykę jelit, ułatwiając procesy trawienia.

Mają również wszechstronne zastosowanie, bowiem można je jeść na słodko jako dodatek do sałatek, czy jako przetwory. Dlatego chyba nic w tym dziwnego, że uprawianie jabłoni w Polsce jest bardzo popularne. Nasz kraj ma także spory udział w światowych pracach hodowlanych, w wyniku których powstają nowe odmiany jabłoni i owoce o coraz lepszym smaku i dużo lepszej odporności na choroby.

Niestety bardzo ciekawe odmiany jabłek wymagają intensywnej ochrony chemicznej, a jej ograniczenie może skutkować nawet całkowitym brakiem owoców lub znacznym pogorszeniem ich jakości.  Dlatego też chcąc wybrać jabłonie do posadzenia we własnym sadzie, warto zwrócić szczególną uwagę na odmiany, które mają dużą odporność na różne choroby grzybicze. Najbardziej uciążliwe to mączniak jabłoni i parch jabłoni. Poniżej zostaną opisane ciekawe odmiany jabłoni, które doskonale sprawdzą się w przydomowych ogródkach.

Letnie odmiany jabłoni

  • Geneva Early - jej owoce pojawiają się już w drugiej połowie lipca, dojrzewają one stopniowo, dlatego też wymagają kilkukrotnego zbioru. Owoce pokryte w niedużej części czerwonym rumieńcem, smaczne i średniej wielkości. Drzewa tej odmiany są średnio silne, a zarazem dość szybko wchodzą w okres owocowania. Odmiana dość odporna na mróz i podstawowe choroby dotyczące jabłoni. Owocuje każdego roku,
  • Piros - owoce pojawiają się w pierwszych dwóch tygodniach sierpnia. Są soczyste i niezwykle smaczne, jak również długo utrzymują się na drzewie, dlatego można je zbierać kilkakrotnie. Odmiana ta posiada dużą odporność na choroby jabłoni, jak również na niskie temperatury. Drzewa są dość silne i tworzą luźną koronę, która jest łatwa do utrzymania. Owoce pojawiają się każdego roku,
  • Papierówka - jest odmianą, która owocuje pod koniec lipca. Jabłka można spożywać bezpośrednio lub zrobić z nich przetwory. Owoce są umiarkowanie smaczne, niemniej szybko przejrzewają. Drzewa tego gatunku jabłoni zaczynają dość wcześnie owocować, ale owoce pojawiają się co drugi rok (owocowanie naprzemienne). Aby uzyskać regularne zbiory, należy przerzedzać zawiązki. Odmiana ta jest umiarkowanie odporna na typowe choroby jabłoni i dość wytrzymała na niskie temperatury.

Jesienne odmiany jabłoni

  • Antonówka zwykła - jest to dość stara odmiana, pochodzenia rosyjskiego. Owoce pojawiają się z początkiem września. Nadają się głównie na przetwory, bowiem są dość twarde, a zarazem kwaśne. Drzewa tej odmiany tworzą duże, luźne korony, a owoce pojawiają się co drugi rok. Odmiana uprawiana głównie dla celów przetwórczych, niemniej jednak jej kwaskowate owoce mają także swoich amatoró Drzewa są odporne na choroby i wytrzymałe na niskie temperatury,
  • Delikates - polska odmiana jabłoni. Jej owoce dojrzewają na początku września. Owoce są średniej wielkości z wyjątkowo smacznym miąższem. Nadają się do bezpośredniego spożycia albo na przetwory. Drzewa tej odmiany mają koronę średniej wielkości i dość wcześnie wchodzą w okres owocowania. Są średnio odporne na choroby i dość wytrzymałe na niskie temperatury,
  • Koksa pomarańczowa - dość stara odmiana jabłoni z małymi, lub średnimi, bardzo smacznymi owocami. Owoce dojrzewają już pod koniec września. Drzewa są umiarkowanie silne i wcześnie wchodzą w okres dojrzewania (owocowanie zwykle co drugi rok). Odmiana ta jest bardzo wrażliwa na niskie temperatury i średnio odporna na choroby typowe dla jabłoni,
  • Malinowa Oberlandzka - jej przepiękne owoce o ciemnoczerwonej barwie dojrzewają zwykle w drugiej połowie września. Mają charakterystyczny smak i są dość dużej wielkości. Owoce nadają się bezpośrednio do spożycia. Ich miąższ bardzo szybko traci swoje walory smakowe. Drzewa tej odmiany rosną dość słabo i tworzą kulistą koronę. Odmiana owocuje corocznie i bardzo obficie. Drzewa są dość wytrzymałe na niskie temperatury i odporne na choroby.

Zimowe odmiany jabłoni

  • Kosztela - bardzo stara polska odmiana jabłoni, która dojrzewa już pod koniec września. Owoce są słodkie i nadają się do bezpośredniego spożycia, dlatego też mają wielu zwolennikó Drzewa tej odmiany są silne i dość późno wchodzą w okres owocowania. Owoce pojawiają się co drugi rok. Odmiana odporna na choroby i niskie temperatury,
  • Red Boskoop - odmiana dojrzewająca w październiku. Drzewa są silne i wytwarzają gęste korony o kulistym kształcie. Owoce średniej wielkości o lekko kwaskowym smaku z kruchym miąższem. Nadają się do bezpośredniego spożycia, a także do robienia z nich przetworó Odmiana odporna na choroby i bardzo wrażliwa na niskie temperatury. W późniejszym wieku ta odmiana może owocować co drugi rok,
  • Florina - odmiana ta ma pochodzenie amerykańskie. Owoce dojrzewają pod koniec października i mogą być przechowywane w warunkach chłodniczych aż do marca. Jabłka są średniej wielkości, o delikatnym, słodko - kwaśnym smaku. Nadają się głównie do bezpośredniego spożycia. Drzewa owocują każdego roku, ale wraz z ich wiekiem może się to zmieniać. Odmiana jest odporna na choroby, ale wrażliwa na niskie temperatury.

 

Gazetka NETTO