Fakty i mity dotyczące mrożonek

29-05-2017

Fakty i mity dotyczące mrożonek

Dane TNS OBOP wskazują, że Polacy aż pięciokrotnie rzadziej sięgają po mrożonki niż mieszkańcy innych krajów należących do Unii Europejskiej. Skąd taki opór przed mrożonymi warzywami i owocami? Mrożonki to przecież doskonały sposób na zachowanie właściwości odżywczych i cieszenie się smakami lata przez cały rok. Wzięliśmy pod lupę najpopularniejsze fakty i mity dotyczące mrożonek.

Mit: Mrożone warzywa i owoce tracą swoją wartość odżywczą.

Fakt: Mrożone owoce i warzywa tylko w niewielkim stopniu zmieniają swoją wartość odżywczą. Na skutek blanszowania przed procesem mrożenia tracą około 15 – 20 proc. witaminy C, a to niewiele w porównaniu z innymi metodami obróbki termicznej. Należy podkreślić, że warzywa i owoce poddawane procesowi mrożenia są zrywane w pełni dojrzałe, a więc mają najwyższą zawartość witamin i mikroelementów. To sprawia, że mrożonki są często bogatsze w składniki odżywcze niż świeże warzywa i owoce, które zrywane są niedojrzałe, a potem poddawane długotrwałemu procesowi sortowania i transportu.

Mit: Mrożonki nie mają kształtu ani smaku.

Fakt: To, czy owoce zachowają swój pierwotny kształt, uzależnione jest od procesu rozmrażania. Jeśli rozmrażane są stopniowo – zachowają swój pierwotny kształt. Dlatego przed użyciem mrożonek pamiętaj, by wyciągnąć je odpowiednio wcześniej i ułożyć je na sitku bądź durszlaku umożliwiając swobodny odpływ wody i soku. Podczas rozmrażania owoce tracą dużą ilość soku – jeśli więc przygotowujesz sorbet bądź koktajl, wykorzystaj lekko zmrożone owoce, to uchroni je przed utratą soku i składników odżywczych. Smak mrożonek niewiele różni się od smaku dorodnych owoców w środku lata (to wówczas zbierane są owoce przeznaczone na mrożonki) i zwykle jest bardziej intensywny niż smak nowalijek dorastających w sztucznych warunkach szklarniowych.

Mit: Mrożonki zawierają szkodliwe konserwanty.

Fakt: To bzdura. Mrożone owoce i warzywa zwykle nie zawierają konserwantów. Przed zamrożeniem poddawane są procesowi blanszowania, czyli zanurzenia we wrzątku, co pozwala zachować ich kształt, smak oraz intensywną barwę, a następnie mrożone w niskich temperaturach. Jeśli chcesz upewnić się czy mrożonki nie zawierają konserwantów – sprawdź etykietę produktów. Może się zdarzyć, że intensywnie przyprawione bądź poddane wstępnemu procesowi smażenia/pieczenia mrożonki mogą zawierać konserwanty – zwykle substancje te wchodzą w skład przypraw i tłuszczy. Jednak większość mrożonek nie zawiera konserwantów.

Mit: Mrożone owoce i warzywa są drogie.

Fakt: Zwykle mrożone owoce są ciut droższe niż świeże, dostępne w pełni sezonu. Różnica w cenie nie jest jednak znaczna. Smak pełni lata w środku mroźnej zimy może zrekompensować kilka wydanych złotówek więcej, tym bardziej, że mrożone owoce zwykle zawierają więcej cennych składników odżywczych niż sprowadzane z daleka nie w pełni dojrzałe produkty, które dojrzałość osiągają w transporcie bądź dzięki zastosowaniu specjalnych gazów. Bądź świadomym konsumentem i wybieraj mrożone lokalne produkty.

Zalety mrożonek

  • Dostępność – o dowolnej porze roku możesz wyczarować ulubione dania i smaki.
  • Wygoda – mrożone owoce i warzywa są starannie dobierane. Są umyte, pokrojone, gotowe do dalszej obróbki. Korzystając z mrożonek w kilka minut przygotujesz pyszny deser bądź danie obiadowe.
  • Świeżość i wartość odżywcza – owoce i warzywa przeznaczone do mrożenia zbierane są w pełni sezonu. Są dorodne, dojrzałe i bogate w składniki odżywcze, których nie tracą w procesie mrożenia.

Przepisy z wykorzystaniem mrożonek

Oto kilka sprawdzonych przepisów z wykorzystaniem mrożonych warzyw i owoców, które pozwolą Ci cieszyć się smakiem lata i wakacji przez cały rok.

Sernik na zimno z owocami

Sernik na zimno doskonale sprawdzi się na rodzinnych przyjęciach i dziecięcych urodzinach. To świetna, zdrowsza alternatywa dla ociekających kremem i lukrem tortów. Sernik jest wyjątkowo prosty i szybki w przygotowaniu. Liczba składników podana na tortownicę o średnicy 23 cm.

Składniki na spód:

  • 160 g pełnoziarnistych herbatników
  • 10 g masła

Składniki na masę serową:

  • 1 kg waniliowego serka homogenizowanego
  • 20 g żelatyny
  • ½ szklanki wrzątku

Składniki na wierzch sernika:

  • 500 g mrożonych owoców
  • 2 galaretki (sugerowana wiśniowa oraz o smaku owoców leśnych)

Sposób przygotowania:

Herbatniki pokruszyć na drobne kawałki – można użyć blendera. Masło roztopić stopniowo na małym ogniu w rondelku. Połączyć masło z herbatnikami, wyłożyć masą dno tortownicy (na spodzie ułożyć papier do pieczenia). Włożyć do lodówki do zastygnięcia. Serek homogenizowany wyłożyć do plastikowej miski, żelatynę rozpuścić w ½ szklanki przegotowanej wody, lekko schłodzić i przełożyć do miski z serem, po czym wszystko razem dokładnie zmiksować. Masę serową przełożyć do tortownicy i włożyć do lodówki aż stężeje. Na wierzchu ułożyć dokładnie rozmrożone owoce. Świetnie sprawdzą się tutaj owoce leśne, jak maliny, jagody, jeżyny, a także wiśnie, które doskonałe przełamią słodycz masy serowej i galaretki. Na owoce wylać schłodzoną, lekko tężejącą galaretkę i ponownie schłodzić aż do stężenia.

Sorbet – na orzeźwienie

Masz nieodpartą ochotę na coś słodkiego, starasz się jednak przestrzegać diety? Mamy coś dla łakomczuchów dbających o linię – sorbet z mrożonych owoców. To szybka, smaczna i zdrowa przekąska, którą możemy zjeść bez poczucia winy.

Składniki na sorbet:

  • 0,5 kg mrożonych owoców (dowolna mieszanka)
  • sok i skórka z jednej startej pomarańczy
  • pół szklanki wody
  • 6 łyżek płynnego miodu
  • listki mięty do dekoracji

Sposób przygotowania:

Owoce zblendować na gładką masę, dodać resztę składników i ponownie zblendować. Sorbet włożyć do zamrażalnika na około 30 minut, by uzyskać pożądaną konsystencję. Nałożyć do pucharków i udekorować miętą.

Smoothie – na dzień dobry!

Szukasz inspiracji na energetyczne śniadanie, które doda Ci sił na cały długi dzień pracy? Wypróbuj warzywno-owocowe smoothie, które postawi Cię na nogi i zapewni dawkę energii zaraz po przebudzeniu.

Składniki:

  • 3-4 pomarańcze
  • 1 grejpfrut
  • 1 duży banan
  • 250 g mrożonego szpinaku
  • ½ szklanki wody
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • płatki migdałów do dekoracji

Sposób przygotowania:

Szpinak wyciągnąć z zamrażalnika na około 20 minut przed przygotowaniem smoothie. Z pomarańczy i grejpfruta wycisnąć sok razem z miąższem, przełożyć do blendera. Dodać banan i szpinak, zblendować. W zależności od preferencji – dodać wody lub jogurtu naturalnego w takich proporcjach, by rozrzedzić bądź zagęścić koktajl. Wierzch ozdobić płatkami migdałowymi.

Gazetka NETTO