Dania z parówek – inspirujące przepisy

04-05-2017

Dania z parówek – inspirujące przepisy

Parówki – dla jednych ulubiona potrawa „na szybko”, dla drugich produkt całkowicie niejadalny. Co by o nich nie mówić, parówki świetnie sprawdzają się jako koło ratunkowe w chwili głodu, gdyż można je jeść na zimno. Polane keczupem i zagryzione chlebem niejednego uratowały od śmierci głodowej. My proponujemy nieco inne spojrzenie na parówki. Zobaczcie, ile można z nich wyczarować.

Parówki na ciepło z cebulą i czerwoną fasolą

Składniki:

  • 0,5kg parówek
  • dwie duże cebule
  • puszka czerwonej fasoli
  • sól
  • przyprawa meksykańska
  • tłuszcz do smażenia

Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na dowolnym tłuszczu, aż się zeszkli. Parówki kroimy w ukośne plasterki i dorzucamy do cebuli. Dusimy 10 minut na wolnym ogniu. Dodajemy odcedzoną fasolę i dusimy jeszcze kilka minut. Doprawiamy do smaku solą i przyprawą meksykańską.

Tak przygotowane parówki można zjeść z chlebem lub ziemniakami. Wybornie smakuje z nimi zimne piwo. Zamiast przyprawy meksykańskiej można użyć sosu czosnkowego lub tatarskiego.

Sałatka z parówkami

Składniki:

  • 4 parówki
  • 200g sera żółtego w kawałku
  • dwie czerwone cebule
  • mały słoik zielonych drylowanych oliwek
  • musztarda francuska

Oryginalność tej sałatki polega przede wszystkim na kształcie poszczególnych składników. Ser trzemy na tarce o najgrubszych oczkach. Cebulę kroimy na krążki, następnie każdy krążek przecinamy na pół i rozdzielamy poszczególne warstwy cebuli. Parówki kroimy na cienkie paski, grubością przypominające ugotowane spaghetti. Wszystkie składniki mieszamy w salaterce. Polewamy francuską musztardą i gotowe.

Sałatka świetnie sprawdzi się jako lunch w czasie pracy lub wczesna kolacja.

Parówki w cieście francuskim

Składniki:

  • 0,5 kg parówek
  • gotowe ciasto francuskie
  • dowolny ser pleśniowy
  • jajko

Ciasto francuskie kroimy na paski o długości nieco przekraczającej długość parówki i szerokości ok. 4 cm. Na środek każdego paska ciasta kładziemy parówkę, wzdłuż której układamy cienkie plasterki sera pleśniowego. Całość zawijamy ciastem, pamiętając o sklejeniu końcówek, tak, by ser nie wypłynął. Wierzch ciasta smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

Parówki w cieście francuskim świetnie sprawdzą się jako danie śniadaniowe. Opcjonalnie z sera pleśniowego można zrezygnować.

Jajecznica z parówkami i grzybami

Składniki:

  • 8 jajek
  • 250g świeżych grzybów – najlepiej kurek lub podgrzybków
  • 4 parówki
  • tłuszcz do smażenia
  • sól

Grzyby myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni, wrzucamy grzyby, solimy, dusimy pod przykryciem do miękkości. Parówki kroimy w kostkę i dodajemy do grzybów. Jajka rozbijamy do miseczki, mieszamy i solimy. Wylewamy jajka na uduszone grzyby z parówkami i smażymy do osiągnięcia ulubionej konsystencji jajecznicy.

Świeże grzyby można zebrać lub kupić tylko przez krótki czas. Poza sezonem grzybowym można użyć pieczarek. Jajecznicę podajemy z pieczywem.

Parówki w cieście naleśnikowym

Składniki:

  • 6 parówek
  • szklanka mąki
  • jajko
  • szczypta soli
  • 0,5 szklanki mleka
  • olej do smażenia

Parówki kroimy wzdłuż na połówki. Mąkę, jajko, mleko i sól miksujemy na ciasto naleśnikowe. Powinno wyjść ciut bardziej gęste niż do tradycyjnych naleśników. Na rozgrzaną patelnię wlewamy niewielką ilość oleju. Zanurzamy parówki w cieście, smażymy z obu stron na złoty kolor.

Tak przygotowane parówki w cieście naleśnikowym można podać z keczupem, musztardą lub dowolnym sosem.

Placki ziemniaczane z parówkami

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 0,5 kg cebuli
  • 0,5 kg parówek
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • sól
  • olej do smażenia

Ziemniaki i cebulę trzemy na tarce na miazgę. Parówki kroimy w cienkie plasterki. Mieszamy razem cebulę, ziemniaki i parówki. Dorzucamy 1 szklankę mąki i mieszamy. Jeśli masa jest rzadka, dorzucamy drugą szklankę. Ciasto powinno wyjść bardzo gęste. Na koniec wbijamy dwa jajka i mieszamy. Solimy do smaku. Smażmy grube placki na głębokim oleju.

Tak przygotowane placki świetnie sprawdzą się zarówno na obiad, jak i na kolację.

Hot dogi domowe

Kojarzone są przede wszystkim z fast foodami, gdzie podawane są z prażoną cebulą, surówką z kiszonej kapusty i pikantnym sosem. Bułka nie zawsze jest świeża, a parówka odpowiednio ciepła. Ze świecą szukać miejsc, gdzie można kupić naprawdę dobrego hot doga. Lepiej zrobić go w domu.

Składniki:

  • 4 parówki
  • 4 podłużne bułki lub gotowe bułki do hot dogów
  • sałata – najlepsza jest lodowa
  • świeży ogórek
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • ulubiony sos lub keczup

Parówki i bułki grillujemy, bułki wcześniej nacinamy wzdłuż. Gorącą bułkę wykładamy sałatą, wkładamy parówkę i okładamy wierzch pokrojonymi ogórkami, pomidorami i cebulą. Polewamy sosem.

Powyższy przepis na parówki to tylko propozycja. Hot dog domowy może przybrać praktycznie dowolną formę. Zamiast świeżych warzyw można użyć gotowej surówki, można postawić na kapustę kiszoną i ogórek konserwowy. Jeśli nie używamy świeżych warzyw, trzeba pamiętać o odsączeniu surówki bądź kapusty kiszonej.

Parówki w cieście drożdżowym

Ciasto drożdżowe kojarzy się głównie z babką wielkanocną. Jednak wystarczy lekko zmodyfikować przepis, by nadawało się także do potraw niesłodkich, na przykład właśnie do zapiekania w nim parówek.

Składniki:

  • 10 parówek
  • 40 dkg mąki
  • 4 dkg drożdży
  • ¾ szklanki wody
  • szczypta cukru
  • łyżka oleju
  • jajko

Do miseczki wrzucamy 2 łyżki mąki, 2 łyżki ciepłej wody, pokruszone drożdże i szczyptę cukru. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do większego naczynia wsypujemy resztę mąki, wodę i olej. Mieszamy i dodajemy wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy wszystko na gładką, plastyczną masę. Konsystencją powinna przypominać miękką plastelinę i odchodzić od ręki. Jeśli potrzeba dosypujemy mąki. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na minimum godzinę.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 równych kawałków, każdy kawałek wałkujemy. Reszta zależy od naszej inwencji i zdolności manualnych. W najprostszej wersji owijamy parówkę plackiem drożdżowym. Można także pociąć placki na paseczki, owinąć spiralnie parówkę lub zapleść na parówce warkocz. Układamy w brytfance lub naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem. Wierzch smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Upieczone ciasto powinno mieć złoty kolor.

Zupa parówkowa

Składniki:

  • 2 litry rosołu lub wywaru z warzyw (można go zrobić na bazie kostek bulionowych)
  • 1kg parówek
  • 1 por
  • 1 mały koncentrat pomidorowy
  • 0,5 szklanki kaszy jaglanej
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa meksykańska

Pora i parówki siekamy na drobne krążki, wrzucamy na gotujący rosół i gotujemy na wolnym ogniu około pół godziny. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawą meksykańską. Jeśli lubimy bardzo ostre potrawy, można dodać ostrej papryki. Dodajemy kaszę jaglaną i gotujemy jeszcze dwadzieścia minut. Na koniec przyprawiamy zupę koncentratem pomidorowym.

Tak przygotowana zupa świetnie smakuje z tartym żółtym serem.

Pasta kanapkowa z parówek

Składniki:

  • 4 parówki
  • 2 jajka na twardo
  • serek topiony
  • szczypiorek
  • 2 łyżki musztardy

Wykonanie pasty jest niezwykle proste. Wszystkie składniki oprócz musztardy kroimy bardzo drobno lub blendujemy. Doprawiamy do smaku musztardą. Gotowe.

Wytrawne muffinki z parówkami

Muffinki znane są wszystkim jako słodkie, nadziewane babeczki. My proponujemy nieco inną ich wersję.

Składniki:

  • 4 parówki
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • płaska łyżeczka soli
  • szklanka mleka
  • 100 g masła lub margaryny

Masło topimy w rondelku i czekamy, aż przestygnie. Przygotowujemy dwa naczynia. Do pierwszego wrzucamy wszystkie składniki suche (mąka, proszek do pieczenia, sól), do drugiego mokre (jajka, mleko, masło). Mieszamy składniki w każdym naczyniu osobno, na koniec wsypujemy suche do mokrych i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Parówki kroimy w cienkie plasterki lub kostkę, dorzucamy do ciasta.

Przygotowujemy blachę do pieczenia muffinek, w otwory wkładamy papierowe foremki. Każdą wypełniamy ciastem do 2/3 wysokości. Pieczemy ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, czy upieczone.

Parówki można także przekroić na pół i każdą połówkę wstawić pionowo w muffinkę. Tak przygotowane parówki będą się dobrze czuły w towarzystwie papryki, sera żółtego, ogórków konserwowych lub cebuli.

Chociaż parówki kojarzą się z potrawą mięsną, wszystkie wyżej wymienione przepisy na parówki można wypraktykować także z parówkami sojowymi. W ten sposób stworzymy oryginalne dania wegetariańskie.

Gazetka NETTO