Czy można jeść jabłka w ciąży?

13-04-2018

Czy można jeść jabłka w ciąży?

Jabłka z pewnością są naszym narodowym dobrem, które można spotkać niemalże w każdym polskim domu.

Poza tym jest to owoc uwielbiany praktycznie na całym świecie. Można go spożywać w różnorodnych formach, dobrze komponuje się z prostymi potrawami, jak również z bardzo wykwintnymi daniami. Jabłka są dodatkiem do deserów, bazą soków owocowych i sałatek. Jakie właściwości posiada ten owoc i czy można go jeść w ciąży?

Skąd wzięła się taka duża popularność jabłek (także pośród kobiet w ciąży)?

Historię jabłek można śmiało liczyć w setkach tysięcy lat. Jabłka towarzyszyły człowiekowi już w neolicie, czyli jeszcze zanim stały się słynnym symbolem grzechu w Biblii. Zwęglone resztki jabłek znaleziono 8500 lat temu w Antalonii. Dzikie jabłonie od zawsze zapewniały wyżywienie ludziom żyjącym na różnych szerokościach geograficznych, bowiem występowały nie tylko na terenie Azji, ale również w Afryce, w obydwu Amerykach i w Europie. Pestki jabłek zostały znalezione podczas trwających wykopalisk, które miały miejsce w Biskupinie.

Jabłka - właściwości

Jabłka w swoim składzie zawierają przede wszystkim duże ilości witaminy C. Niemniej jednak należy mieć na uwadze, że umiejscowiona jest ona dokładnie pod skórką tego owocu, dlatego nie powinno się ich obierać. Witamina ta pomaga wzmacnianiu naszej odporności, jak również odpowiada za skrócenie czasu ewentualnych przeziębień.

Ponadto w jabłkach występują również pozostałe witaminy: A, E, D, K i witaminy B12, B2, B2, B3, B5, B6, B9, jak również B12.

Jabłka w ciąży

Jabłka to owoce, które powinny na stałe wpisać się w jadłospis przygotowany specjalnie dla przyszłych mam. Miejmy jednak na uwadze, żeby spożywać je wraz ze skórką, pod którą jak wspomniano już powyżej znajduje się mnóstwo witaminy C. Jabłka podczas obierania tracą bardzo dużo składników odżywczych. Pośród nich można wyróżnić chociażby pektyny, które są szczególnie istotne dla kobiet, spodziewających się narodzin maluszka. Pektyny mają bowiem duży wpływ na prawidłową pracę jelit. Odpowiadają za regulowanie ich perystaltyki, co pomaga w walce z zatruciami, które są częstą przypadłością pośród kobiet w ciąży. Zawarte w jabłkach dość spore ilości błonnika pokarmowego pomagają w lepszej pracy jelit, co zapobiega ciążowym zaparciom.

Ponadto wspomniane pektyny potrafią oczyścić organizm z różnych toksyn. Odpowiadają za neutralizowanie ich i wydalanie. Zmniejszają również wchłanianie cholesterolu pochodzącego z pożywienia, co ochrania układ sercowo - naczyniowy.

Jabłka to także idealny owoc dla przyszłej mamy, która cierpi z powodu cukrzycy ciążowej. Bowiem owoce te posiadają bardzo niski indeks glikemiczny, co pozwala na jedzenie ich nawet przez diabetyków. Jest to uwarunkowane faktem, że jabłka po zjedzeniu nie spowodują bardzo gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi, dlatego też nie muszą się ich obawiać kobiety w ciąży, które w jej trakcie przybrały na dość sporo na wadze, albo mają cukrzycę ciążową, lub nabytą jeszcze wcześniej.

Gazetka NETTO