Ciekawe pomysły na dania z kiełbasą

18-05-2017

Ciekawe pomysły na dania z kiełbasą

Kiełbasa kojarzy nam się przede wszystkim z grillem lub ogniskiem. Najczęściej na tym kończą się sposoby, w jakie przyrządzamy ten produkt. A przecież pyszne polskie i zagraniczne kiełbasy dają nam duże pole do popisu. Jakie dania możemy przygotować, by zachwycić wszystkich gości?

Dania jednogarnkowe z kiełbasą

Kiełbasa doskonale sprawdzi się jako składnik tak zwanych potraw jednogarnkowych. Doskonałym przykładem jest leczo z kiełbasą. Jak je przygotować? Jest to bardzo proste danie, z którego przygotowaniem poradzi sobie nawet początkujący kucharz. Do podstawowego przepisu potrzebne są następujące składniki: kiełbasa, papryka czerwona, pomidory, przecier pomidorowy, pieczarki, cebula biała i czerwona, olej oraz przyprawy (sól, pieprz, czosnek) i zioła do smaku. W rozszerzonym przepisie do dania można dodać cukinię, boczek wędzony i bakłażan. Do wersji na ostro dodajmy paprykę chili.

Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulkę, pieczarki i kiełbasę. Dodajemy paprykę i pomidory. Jeżeli używamy świeżych, należy je sparzyć i ściągnąć z nich skórkę. Do smaku można dodać odrobinę przecieru pomidorowego. Dodajemy przyprawy i dusimy na wolnym ogniu. Takie danie podajemy bez dodatków lub z ryżem czy makaronem. Można je jeść również z chlebem.

Zapiekane nie tylko zapiekanki

Innym sposobem na wykorzystanie kiełbasy jest jej upieczenie. Najpopularniejsze są różnego rodzaju zapiekanki z domowymi sosami. Przykładem jest zapiekanka makaronowa z kiełbasą. W najprostszej wersji na tę zapiekankę składają się: kiełbasa, makaron, cebula, pomidory, bądź sos pomidorowy, przyprawy do smaku i ser. Dodatkowo można dodać pieczarki, paprykę i brokuły. Kiełbasę i cebulę należy podsmażyć i zalać sosem lub dodać do nich pomidory. Makaron trzeba wcześniej ugotować. Wszystkie składniki przekładamy do naczynia żaroodpornego – na dno makaron, później kiełbasę z sosem i ostatnią warstwę makaronu na wierzch. Całość obficie posypujemy serem i zapiekamy w piekarniku przez około 20 minut – do momentu, kiedy ser się roztopi i nieco przyrumieni.

W podobny sposób można przygotować zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą. Danie będzie dobrze smakowało z jasnym sosem np. z beszamelem lub z odpowiednio zaprawioną śmietaną. Do takiej zapiekanki można również dodać boczek, brokuły, ser i szczypiorek. Oprócz soli i pieprzu potrawę doprawmy gałką muszkatołową, tymiankiem, koperkiem i natką pietruszki. W tym przepisie musimy też pamiętać o wcześniejszym ugotowaniu ziemniaków i pokrojeniu ich w plasterki. Ziemniaki i kiełbasę oraz pozostałe składniki układamy w naczyniu żaroodpornym i podobnie jak w przypadku zapiekanki makaronowej posypujemy serem, a następnie zapiekamy w piekarniku.

Kolejna potrawa przygotowywana w piekarniku to kiełbasa pieczona z dodatkami. Najlepszą kiełbasą do zapiekania w całości jest biała kiełbasa. Można ją przygotować na wiele sposobów. Jednym z najprostszych jest pieczenie na smalczyku z dodatkiem cebulki, liści laurowych oraz ziela angielskiego. Tak przygotowana biała kiełbasa może być również wykorzystana jako dodatek do zup, szczególnie do żurku czy barszczu białego.

Do tak pieczonej kiełbasy można dodać swoje ulubione dodatki – pomidory suszone, paprykę, pieczarki… Wyliczać można długo. Warto przy tym pamiętać, że do zapiekania w ten sposób najlepiej wybrać surową kiełbasę białą. Z kolei do zapiekanek czy dań przygotowywanych na patelni lepiej wykorzystać kiełbasę parzoną.

Zaskakujące pomysły na dania z kiełbasą

Jeżeli chcesz zaskoczyć swoich gości, możesz przygotować nietypowe danie z wykorzystaniem kiełbasy. Przykładem są kotleciki z białej kiełbasy z dodatkiem jasnego sosu o lekko chrzanowym posmaku. Do tego dania potrzebna jest biała surowa kiełbasa, jajko, ostra papryka, czosnek, pieprz biały, majeranek oraz sól. Składniki miesza się i formuje w niewielkie pulpeciki.

Do sosu potrzebny jest bulion, masło, mąka, chrzan, śmietana, sól i pieprz biały. Sos przygotowujemy na bazie białej zasmażki i redukujemy po dodaniu bulionu. Na koniec dodajemy chrzan, śmietanę oraz przyprawy. Po usmażeniu kotleciki polewamy przygotowanym wcześniej sosem.

Innym ciekawym pomysłem jest wykorzystanie kiełbasy do różnorodnych farszy. W tym przypadku również sprawdzi się biała surowa kiełbasa – można z niej przygotować farsz np. do pierogów podawanych na Wielkanoc. Z kolei do farszu do papryki czy kapusty można wykorzystać wyrazistą w smaku hiszpańską kiełbaskę chorizo, która doda potrawie ciekawego, pomarańczowo-czerwonego koloru.

A może chcecie przygotować dobrze znane dania w niestandardowy sposób? Wystarczy w klasycznym hot-dogu zamienić parówkę na białą kiełbaskę i gotowe!

Gazetka NETTO