Ciastka z płatków owsianych – przepis na ciastka z miodem i kakao

dn. 6. listopada 2018 r.

Ciastka z płatków owsianych – przepis na ciastka z miodem i kakao

Kto nie lubi naturalnych, pysznych ciastek owsianych? Są nie tylko smaczne, ale także pełne składników odżywczych dobrych dla naszego zdrowia.

Tego typu przekąski warto mieć zawsze na podorędziu. Dlatego dzisiaj mamy dla Was dwa przepisy, które warto wykorzystać podczas następnego pieczenia ciasteczek.

Ciastka z płatków owsianych z miodem

Ten przepis na ciastka z płatków owsianych z miodem jest bajecznie prosty. To świetna przekąska zarówno dla dzieci, jak i dorosłych.

Lista składników:

  • 200g płatków owsianych (górskich)
  • 100g masła
  • 50g wiórków kokosowych
  • 4 łyżki miodu
  • 2 jajka
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki mąki pszennej

Sposób przygotowania:

  1. W misce umieśćcie wszystkie suche składniki - płatki, mąkę, wiórki kokosowe oraz sodę. Dodajcie do nich dwa jajka i wymieszajcie masę.
  2. Na małym ogniu rozpuśćcie masło razem z miodem. Nie pozwólcie, by olej zaczął wrzeć. Po ostudzeniu masła z miodem dolejcie go do miski z wymieszanymi suchymi składnikami.
  3. Dokładnie wymieszajcie całe ciasto, by nie było w nim żadnych grudek mąki. Cała masa musi być jak najlepiej połączona. Pamiętajcie jednak, że nie będzie gładka.
  4. Rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni Celsiusza. Na blaszce rozłóżcie papier do pieczenia. Nabierajcie niedużą ilość ciasta (łyżkę) i upuśćcie na papierze. Możecie także skorzystać z wykrawacza, jeśli chcecie, by Wasze ciastka były równe. Masa się nie rozlewa, więc nie musicie zapewniać jej dużych odstępów między ciastkami.
  5. Ciastka pieczemy do 20 minut, aż do zarumienienia.

Ciastka z płatków owsianych i kakao

Ten przepis skierowany jest do osób, które nie wyobrażają sobie przekąsek bez kakao.

Lista składników:

  • 200g płatków owsianych
  • 5 łyżek kakao
  • 4 łyżki miodu lub szklanka cukru
  • 100g masła
  • 1/3 szklanki mleka
  • rodzynki
  • kilka kostek czekolady
  1. Na małym ogniu rozpuszczamy masło. Dodajemy do niego cukier lub miód i kakao. Kiedy wszystkie składniki się rozpuszczą do garnka dodajemy także mleko. Mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy do ostygnięcia.
  2. Płatki owsiane łączymy z rodzynkami. Na desce dokładnie kroimy kostki czekolady na malutkie kawałki. Dodajemy je do płatków.
  3. Zalewamy składniki rozpuszczonym masłem z dodatkami i mieszamy do połączenia się wszystkich elementów.
  4. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni Celsiusza. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na papier nakładamy małe ilości ciasta. Ciastka powinniśmy piec maksymalnie przez 20 minut.

Oba przepisy można wykorzystać do zrobienia domowej granoli - dodatku do musli. Jednak nie da się ukryć, że musli nie umywa się do pysznych owsianych ciasteczek. Miłego chrupania!

Gazetka NETTO