Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz

 

CZEGO NIE WIECIE O AWOKADO?

  • Czy awokado jest warzywem czy owocem?

    Awokado to owoc. I to nie byle jaki, bo niezwykle bogaty w substancje odżywcze!

  • Skąd pochodzi awokado?

    Awokado pochodzi z Meksyku.

  • Jak rozpoznać czy awokado jest dojrzałe?

    Dojrzałe awokado ma twardość i konsystencję schłodzonego w lodówce masła. Niedojrzały owoc awokado jest twardy, a jeśli jest bardzo miękki, to może być już przejrzały.

  • Jak wysokie jest drzewo awokado?

    Drzewo na którym rośnie awokado osiąga nawet 20 metrów wysokości!

  • Gdzie wyrosło największe awokado na świecie?

    Największy owoc awokado został znaleziony na Hawajach. Owoc był wielkości ludzkiej głowy i ważył około 2,4 kg!

Awokado pełne witamin!

W awokado kryje się całe mnóstwo cennych składników odżywczych. Ma ono najwyższą zawartość białka i błonnika spośród wszystkich owoców! Zawiera też witaminy C, E i K, a także witaminy z grupy B oraz beta karoten. Jest bogate w zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe (między innymi omega-3). Ale to wcale nie koniec! W tych nietypowych owocach znajdziecie też m.in. magnes i potas oraz luteinę, czyli przeciwutleniacz, który chroni wzrok. Teraz w Netto absolutny hit – awokado ready to eat znajdziecie w naszych sklepach w promocyjnej cenie!

Jeden owoc, wiele możliwości!

Awokado świetnie sprawdza się do smarowania pieczywa jako zdrowy zamiennik masła. Nie bez powodu Aztekowie nazywali je owocem maślanym. Ale w Brazylii dodaje się je też np. do lodów. Dzięki swemu bogactwu cennych składników, awokado ma jednak mnóstwo zastosowań, również poza kuchnią. Olej z awokado wykorzystuje się do produkcji kosmetyków. Nawilża on skórę, łagodzi oparzenia słoneczne, a także odżywia i regeneruje włosy!

Pasta z awokado
Wegańskie babeczki
Chłodnik z ogórka i awokado
Pasta z awokado
Wegańskie babeczki
Chłodnik z ogórka i awokado