Prosty mus czekoladowy z chrupką posypką

Piękny deser, który może być wykonany dzień wcześniej.

45 min.
4 os.
1. Składniki
Artykuły kolonialne




Nabiał


2. Sposób przygotowania
  1. Pokrusz kawałki czekolady i roztop ją w misce umieszczonej w gorącej wodzie.
    Ubij żółtka i cukier, aż do puszystego ajerkoniaku.
    Wolno wlej roztopioną czekoladę w ajerkoniak podczas ubijania.
    Ubij śmietanę do lekkiej i przewiewnej pianki.
    Mieszaj/dodaj kilka łyżek kremu czekoladowego i resztę śmietany i złóż razem lekko i delikatnie.
    Rozdziel mus do salaterek i umieść w lodówce na co najmniej 2 godziny.

  2. Chrupiąca posypka migdałowa

    Rozpuszczaj cukier aż do otrzymania złocistego karmelu.
    Dodaj migdały i praż je przez 2-3 minuty.
    Wylej masę na papier do pieczenia i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
    Potnij masę migdałową ostrym nożem.

3. Propozycja podania
Nasza rada!
W prosty sposób możesz nadać deserowi świąteczny aromat, zastępując migdałową posypkę ciasteczkami korzennymi.
Prosty mus czekoladowy z chrupką posypką
NewsletterNetto
Gazetka NETTO