Historia czekolady

Czekolada, to nic innego jak pyszna mieszanka kakao, masła kakaowego i cukru. Pierwszymi uprawami kakao zajmowało się plemię Olmeków, którzy osiedlili się w rejonie Zatoki Meksykańskiej. Olmekowie najprawdopodobniej używali kakao jako towaru do wymiany w zamian za kamień.

Czekolada jest nie tylko smaczna, ale i pożywna, a do tego działa orzeźwiająco i stymulująco. Niektórzy uważają, że może być stosowana jako afrodyzjak. Inni, że ciemna czekolada i kakao mogą obniżyć ciśnienie krwi. Jednak większość z nas kocha czekoladę nie za jej właściwości lecznicze, ale za bycie idealną przekąską wtedy, kiedy mamy wielką ochotę na słodką chwilę zapomnienia. Ty też masz na nią ochotę?

 

Premieur czekolady

Piękny deser, który może być wykonany dzień wcześniej
Prosty mus czekoladowy z chrupką posypką
Gazetka NETTO