Historia szynki serrano

Szynka serrano pochodzi z zachodniej Hiszpanii, z regionu Estremadura. Wytwarzana jest z wieprzowiny Duroc, która ma dużą zawartość tłuszczu, co gwarantuje miękkość i jedwabistość szynki. Jej smak charakteryzuje się subtelną nutą orzechów, a plasterki są tak cienkie, że dosłownie topią się na języku. Mięso nie jest specjalnie przyprawiane, ale tylko potarte solą morską, a następnie suszone przez co najmniej 7 miesięcy. Szynka Serrano Premieur określana jest terminem „Gran Reserva”, co oznacza dojrzewanie przez 15-18 miesięcy.

Pierwsze pisane wzmianki na temat szynki serrano pochodzą z czasów rzymskich i od tamtej pory stanowi ona ważną część hiszpańskiego dziedzictwa kulturowego. Współcześnie szynka nadal wytwarzane jest według starych receptur, ale oczywiście z wykorzystaniem nowych technologii. Rocznie w Hiszpanii wytwarza się około 20 milionów szynek serrano, z czego 80% sprzedawane jest na terenie kraju. Szczególnie chętnie Hiszpanie jedzą serrano podczas Świąt Bożego Narodzenia. Być może Ty także masz ochotę na szynkę Serrano Premieur?

Premieur_jul_2017_serrano_uk-13_1000px.png

Hiszpański przysmak
Pieczywo z szynką Serrano, pomidorami i serem cheddar
Gazetka NETTO