Soczewica – sprzymierzeniec zdrowego trybu życia.
Soczewica to mała, krzaczasta roślina należąca do rodziny strączkowych, uprawiana głównie ze względu na swe jadalne nasiona. Mogą one przybierać różne kolory w zależności od odmiany – żółty, zielony, czerwony, brązowy lub czarny. Nasionka te mają kształt soczewki –stąd właśnie pochodzi ich nazwa. Soczewica czuje się bardzo dobrze w chłodniejszym klimacie, jest prosta w uprawie i nie wymaga wyjątkowych warunków glebowych.
Dokładne pochodzenie soczewicy nie jest znane, choć uważa się, że została udomowiona przez człowieka około 10 tysięcy lat temu na Bliskim Wschodzie. To jedna z pierwszych uprawianych przez nas roślin. Najstarsze wzmianki na temat gulaszu z soczewicy można odnaleźć w Księdze Rodzaju Starego Testamentu. Wspomina o niej również wiele innych tekstów starożytnych, takich „Odyseja” Homera, hinduskie Ramajana i Mahabharata, a także Owidiusz w „Sztuce miłości”. W starożytnym Rzymie używano jej jako środka płatniczego.
Soczewica była stosowana w tradycyjnej medycynie od wieków. W systemie ajurwedyjskim traktowano ją jako wyjątkowo odżywczy pokarm, który może pomóc zrównoważyć dosze - trzy główne kanały energetyczne w ciele. Uważano, że soczewica ma działanie chłodzące na organizm, używano jej więc jako środka łagodzącego stany zapalne i na gorączkę. Wszędzie tam, gdzie ją uprawiano, wierzono, że stanowi ona świetne remedium na różnego rodzaju zaburzenia trawienne, jak zaparcia, wzdęcia i niestrawność. Ponadto w tradycyjnej medycynie używano jej jako środka o działaniu moczopędnym, pomocnego przy wypłukiwaniu toksyn z organizmu.
Soczewica to wyjątkowo pożywny pokarm, bogaty w substancje odżywcze, witaminy i minerały. Idealna dla wegan i wegetarian, ale także dla każdego, kto pragnie zrzucić kilka kilogramów lub po prostu wprowadzić zdrowy składnik do swojego menu. Znajdziemy w niej takie ważne substancje jak:
Soczewica to wszechstronny składnik, który można przygotować na wiele różnych sposobów. Sprawdzi się jako sycący dodatek do zup i gulaszy. Można z niej stworzyć pyszną i zdrową sałatkę. W tym celu wystarczy ją ugotować i wymieszać ze świeżymi warzywami, ziołami i ulubionym dressingiem. Można ją podawać jako dodatek do dania głównego, zamiast ziemniaków lub ryżu. Świetna jako baza do przygotowania wegetariańskich burgerów lub pasztecików. W kuchni indyjskiej używa się jej do różnorodnych dań, a najbardziej popularne są dal oraz chana masala (potrawa z soczewicy i ciecierzycy). Istnieje cała masa pysznych i pożywnych sposobów na przygotowanie soczewicy, co czyni ją doskonałym dodatkiem do zdrowej i zbilansowanej diety.
Soczewica jest nie tylko w 100% bezpieczna dla kobiet w ciąży i karmiących piersią, ale także i wskazana jako cenne źródło kwasu foliowego, żelaza, cynku, magnezu oraz wielu innych ważnych substancji odżywczych.
Sprawdź naszą propozycję, czyli pieczone pierożki z soczewicą, papryką i marchewką. Do ich wykonania zalecamy użyć mąki pełnoziarnistej. Danie nie tylko bardzo smaczne i pożywne, ale także i zdrowe!