Kozie mleko – dlaczego warto je wypróbować?
Kozie mleko towarzyszy ludzkości od bardzo dawna, kozy udomowiono bowiem około 10 000 lat temu na terenach dzisiejszego Bliskiego Wschodu. Stanowiły jedne z najważniejszych zwierząt hodowlanych w starożytnej Mezopotamii, Babilonii i Persji, głównie ze względu na ich mięso i skóry, ale także i mleko. Do Europy kozie mleko przywędrowało za sprawą Fenicjan i szybko stało się ogromnie popularne. Ojciec medycyny Hipokrates sławił jego zalety i zalecał je chorym jako lek na wiele dolegliwości. W średniowieczu, wraz z rozwojem hodowli bydła, kozie mleko straciło na popularności, ale nadal pozostawało ważnym składnikiem diety ludów z regionów, gdzie utrudnione było chowanie krów.
W dzisiejszych czasach mleko kozie, pomimo że nadal mniej popularne od krowiego, staje się z roku na rok coraz bardziej cenione przez ludzi na całym świecie. Można je znaleźć w wielu produktach spożywczych, takich jak sery, jogurty czy masło, ale także w przemyśle kosmetycznym, jako składnik kremów, mydeł, szamponów i wielu innych. Dzięki badaniom naukowym wiemy, że posiada bogatszy skład od mleka krowiego.
A więc pijmy kozie mleko na zdrowie! Ma dosyć charakterystyczne smak, na pewno bardziej intensywny od mleka krowiego. Niektórzy opisują go jako mocno kremowy i słodki. Kozie mleko można wykorzystać na wiele różnych sposobów w kuchni. Świetne jako alternatywa dla krowiego mleka we wszelkiego rodzaju koktajlach, zupach i sosach. Sprawdzi się jako składnik wypieków i deserów, takich jak ciasta, gofry, naleśniki, puddingi. Można je dodawać do kawy i herbaty.
Ze względu na wysoką zawartość lekkostrawnego białka oraz licznych witamin i minerałów, kozie mleko jest znacznie zdrowsze dla kobiet w ciąży i karmiących piersią od mleka krowiego.
Wypróbuj naszej wyjątkowej propozycji! Super pożywny i zdrowy koktajl bananowy z siemieniem lnianym zapewni uczucie sytości przez długi czas. Zalecamy dodać odrobinę szpinaku dla podkręcenia koloru.