Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Kokos Kw

Krem kokosowy – tropikalny smak i bogactwo witamin!

Ta pyszna i mocno kremowa masa o subtelnym smaku stanowi tradycyjny składnik wielu kuchni na całym świecie, a najbardziej ceniona jest w Azji Południowo-Wschodniej, na Karaibach i w Ameryce Południowej. To właśnie z tych rejonów przywędrowało na europejskie stoły mleczko kokosowe (krem kokosowy to nic innego jak mocno zagęszczone mleczko) i szybko stało się popularnym dodatkiem do potraw. O kremie kokosowym wspominały już starożytne teksty hinduskie, takie jak Wedy, Ramajana i Mahabharata. Było używane nie tylko jako składnik spożywczy, ale także jako naturalny środek na różne schorzenia. Na Sri Lance ofiarowywano je bogom jako symbol bogactwa i dobrobytu. Obecnie krem kokosowy gości na stołach całego świata, zarówno w słodkich, jak i pikantnych potrawach. Kokosy pochodzą z regionów tropikalnych. Krem wytwarza się poprzez tarcie białego miąższu dojrzałych orzechów, który następnie miesza się z wodą, w wyniku czego powstaje gęsta i słodkawa mikstura. Nie tylko wyśmienicie smakuje, ale posiada także liczne walory prozdrowotne.

Jaglanka na kremie kokosowym z owocami

Krem kokosowy

  • Czy kobiety w ciąży i karmiące piersią mogą spożywać krem kokosowy?

    Tak! Krem kokosowy jest także w 100% bezpieczny dla kobiet w ciąży i karmiących piersią. Może stanowić świetne uzupełnienie zróżnicowanej diety, a także pomóc przy typowych dla ciąży dolegliwościach żołądkowych, takich jak na przykład zgaga. Średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe są łatwo trawione i mogą wpłynąć na zmniejszenie tych nieprzyjemnych objawów, a także zneutralizować kwas żołądkowy.

  • Krem kokosowy – źródło witalności!

    Pyszny i odżywczy krem kokosowy zapewnia szereg korzyści prozdrowotnych, a z kluczowych zalet spożywania go warto wyróżnić:

    • Stanowi źródło licznych witamin, w tym wzmacniającej odporność witaminy C oraz wspomagających układ nerwowy i odpornościowy witamin z grupy B (tiaminy, ryboflawiny, niacyny, witaminy B6 i B12). 
    • Zawiera także ważne dla zdrowia minerały, takie jak: żelazo - niezbędne do produkcji czerwonych krwinek, mangan - wspierający rozwój kości i sprzyjający gojeniu się ran, magnez - regulujący funkcję mięśni i nerwów, fosfor - biorący udział w produkcji DNA i błon komórkowych, potas - usprawniający pracę serca, mięśni i nerwów oraz cynk, który wspomaga układ odpornościowy. 
    • Jest pełen zdrowych tłuszczy nasyconych, w tym średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych (MCFA), które, jak wykazano, pozytywnie wpływają na pracę serca i sprzyjają w procesie utraty wagi. 
    • Zawiera kwas laurynowy, który wykazuje właściwości przeciwwirusowe. Kwas laurynowy to rodzaj trójglicerydu o średniej długości łańcucha (MCT), który w organizmie przekształca się w monolaurynę. Stwierdzono, że monolauryna ma właściwości przeciwwirusowe i skutecznie inaktywuje kilka rodzajów wirusów, w tym wirusa opryszczki pospolitej, a nawet wirusa HIV.
    • Przyspiesza metabolizm i zwiększa poziom energii. Tłuszcze nasycone zawarte w mleku kokosowym są szybciej i wydajniej metabolizowane w wątrobie i rzadziej odkładają się w postaci tkanki tłuszczowej. Zamiast tego są szybko przekształcane w ketony, które organizm może wykorzystać jako źródło energii.
    • Wspiera ogólną kondycję serca, a także obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi. 
    • Wykazuje właściwości przeciwzapalne, które mogą zmniejszyć ryzyko chorób przewlekłych, takich jak np. nowotwory i choroba Alzheimera. 
    • Pomocny przy łagodzeniu dolegliwości bólowych wynikających z owrzodzeń błon śluzowych układu pokarmowego.
    • Cudowny dla skóry - był stosowany w medycynie tradycyjnej ze względu na swoje właściwości nawilżające i odżywcze, a współczesne badania wykazały, że pomaga poprawić kondycję skóry oraz opóźnić procesy jej starzenia. 
  • Krem kokosowy – z czym najlepiej smakuje?

    Nic dziwnego, że egzotyczny krem kokosowy stał się tak popularny na całym świecie. Może być spożywany przez wegan oraz alergików, nietolerujących laktozy. Pasuje do bardzo wielu potraw – słodkich i wytrawnych, dodając im wyraźnego tropikalnego smaku oraz gładkiej kremowej konsystencji. Trudno wyobrazić sobie tajskie zielone curry lub indyjskie curry z kurczakiem bez mleka lub kremu kokosowego. Często używa się go jako dodatku do zup, takich jak pomidorowa, ze słodkich ziemniaków, z trawy cytrynowej lub zupy dyniowej. Masz ochotę na pożywny deser? Zmiksuj krem kokosowy z ulubionymi owocami i masłem orzechowym. Sprawdzi się także jako alternatywa dla śmietany z krowiego mleka w wypiekach – ciasta i babeczki zyskają dzięki niemu subtelnego smaku kokosa. Będzie pysznym dodatkiem do kawy oraz świetną bazą do kremowego sosu lub dipu. Można go także ubić jako śmietanę i nałożyć na ulubiony deser, a nawet zrobić z niego jaglankę.