Krem kokosowy – tropikalny smak i bogactwo witamin!
Ta pyszna i mocno kremowa masa o subtelnym smaku stanowi tradycyjny składnik wielu kuchni na całym świecie, a najbardziej ceniona jest w Azji Południowo-Wschodniej, na Karaibach i w Ameryce Południowej. To właśnie z tych rejonów przywędrowało na europejskie stoły mleczko kokosowe (krem kokosowy to nic innego jak mocno zagęszczone mleczko) i szybko stało się popularnym dodatkiem do potraw. O kremie kokosowym wspominały już starożytne teksty hinduskie, takie jak Wedy, Ramajana i Mahabharata. Było używane nie tylko jako składnik spożywczy, ale także jako naturalny środek na różne schorzenia. Na Sri Lance ofiarowywano je bogom jako symbol bogactwa i dobrobytu. Obecnie krem kokosowy gości na stołach całego świata, zarówno w słodkich, jak i pikantnych potrawach. Kokosy pochodzą z regionów tropikalnych. Krem wytwarza się poprzez tarcie białego miąższu dojrzałych orzechów, który następnie miesza się z wodą, w wyniku czego powstaje gęsta i słodkawa mikstura. Nie tylko wyśmienicie smakuje, ale posiada także liczne walory prozdrowotne.
Tak! Krem kokosowy jest także w 100% bezpieczny dla kobiet w ciąży i karmiących piersią. Może stanowić świetne uzupełnienie zróżnicowanej diety, a także pomóc przy typowych dla ciąży dolegliwościach żołądkowych, takich jak na przykład zgaga. Średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe są łatwo trawione i mogą wpłynąć na zmniejszenie tych nieprzyjemnych objawów, a także zneutralizować kwas żołądkowy.
Pyszny i odżywczy krem kokosowy zapewnia szereg korzyści prozdrowotnych, a z kluczowych zalet spożywania go warto wyróżnić:
Nic dziwnego, że egzotyczny krem kokosowy stał się tak popularny na całym świecie. Może być spożywany przez wegan oraz alergików, nietolerujących laktozy. Pasuje do bardzo wielu potraw – słodkich i wytrawnych, dodając im wyraźnego tropikalnego smaku oraz gładkiej kremowej konsystencji. Trudno wyobrazić sobie tajskie zielone curry lub indyjskie curry z kurczakiem bez mleka lub kremu kokosowego. Często używa się go jako dodatku do zup, takich jak pomidorowa, ze słodkich ziemniaków, z trawy cytrynowej lub zupy dyniowej. Masz ochotę na pożywny deser? Zmiksuj krem kokosowy z ulubionymi owocami i masłem orzechowym. Sprawdzi się także jako alternatywa dla śmietany z krowiego mleka w wypiekach – ciasta i babeczki zyskają dzięki niemu subtelnego smaku kokosa. Będzie pysznym dodatkiem do kawy oraz świetną bazą do kremowego sosu lub dipu. Można go także ubić jako śmietanę i nałożyć na ulubiony deser, a nawet zrobić z niego jaglankę.