Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Wawel Bez Cukru

Czekolada gorzka bez cukru – zdrowy przysmak, który ukoi duszę.

Gorzka czekolada bez cukru o wysokiej zawartości kakao (70%, 85% lub 100%) to jedna z najzdrowszych możliwych przekąsek. Idealna, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego, ale chcemy uniknąć spożywania cukru. Dzięki dużemu stężeniu kakao nie tylko zadowoli nasze kubki smakowe, ale także dostarczy wielu ważnych dla zdrowia substancji odżywczych. Już ponoć sam jej zapach pozytywnie wpływa na poprawę nastroju.

Czekolada gorzka bez cukru

  • Skąd pochodzi czekolada?

    Do wytworzenia czekolady niezbędne są ziarna kakaowca z drzewa kakaowego – rośliny, którą jako pierwsza zaczęła uprawiać cywilizacja Olmeków ponad 3000 lat temu na ziemiach dawnej Mezoameryki. Aztekowi nazywali ją „xocolatl” (czyt. szokolatl – stąd pochodzi jej nazwa), co znaczyło dosłownie „dar od bogów”. Z ziaren kakaowca sporządzano gorzki, pikantny napój, przyprawiony odrobiną chili, który spożywano podczas ceremonii religijnych i wyjątkowych okazji.

    Do Europy czekolada przywędrowała za pośrednictwem hiszpańskich konkwistadorów, gdzie stała się produktem luksusowym wśród wyższych klas. Dziś na szczęście jest to powszechnie dostępny przysmak, a kakao uprawia się w wielu zakątkach świata, głównie w regionach tropikalnych: w Zachodniej Afryce, Ameryce Południowej i Azji Południowo-Wschodniej.

  • Czekolada gorzka bez cukru i jej prozdrowotne właściwości.

    Czekolada gorzka bez cukru jest wyjątkowo bogata w miazgę kakaową (pod warunkiem, że zawiera minimum 70% kakao), w której znajdziemy liczne składniki odżywcze, jak np. żelazo, magnez, miedź, błonnik, przeciwutleniacze i flawonole. A co to właściwie oznacza? W jaki sposób gorzka czekolada może wpłynąć na poprawę naszego zdrowia?

    · Sposób na chandrę! Ciemna czekolada zawiera związki, które, jak wykazano, pozytywnie wpływają na nastrój, a wśród nich warto wymienić:

    Fenyloetyloamina (PEA) – naturalnie występuje w ludzkim mózgu, zwiększa uwalnianie endorfin, jest związana z uczuciem przyjemności i dobrym nastrojem.

    Tryptofan – aminokwas niezbędny do produkcji serotoniny, neuroprzekaźnika, który reguluje nastrój i sprawia, że czujemy się szczęśliwi.

    Flawonole – poprawiają przepływ krwi do mózgu, co wpływa na poprawę funkcji poznawczych i samopoczucia.

    Anandamid – czyli inaczej „cząsteczka błogości”, aktywuje receptory w mózgu, związane z uczuciem szczęścia i relaksu.

    Teobromina – wykazuje delikatny efekt stymulujący, poprawia nastrój i dodaje energii.

    · Pomoc przy stanach zapalnych! Czekolada gorzka zawiera flawonole, przeciwutleniacze, które wspomagają organizm w walce ze stanami zapalnymi. Zmniejszają stres oksydacyjny oraz produkcję cytokin, jednych z głównych czynników powstawania przewlekłych stanów zapalnych. Poprawiają również funkcjonowanie śródbłonka, warstwy komórek, wyścielającej ściany naczyń krwionośnych i regulującej procesy zakrzepowe i zapalne. Warto tu też zauważyć, że cukier jest jednym z poważnych czynników, prowadzących do powstawania stanów zapalnych. Pod tym względem czarna czekolada bez cukru dużo bardziej przewyższa słodkie tabliczki, które go zawierają.

    · Na zdrowe serce! Składniki odżywcze zawarte w czekoladzie gorzkiej, które wykazują działanie przeciwzapalne, wspomagają także pracę układu krwionośnego. Flawonole pomagają obniżyć ciśnienie krwi oraz zwiększają produkcję tlenku azotu, niezbędnego do utrzymania prawidłowego krążenia.

    · Mózg na wyższych obrotach! Lepsze krążenie oznacza także więcej tlenu w mózgu, a to samo w sobie pozytywnie wpływa na funkcje poznawcze. To nie wszystko! Badania naukowe wykazały, że regularne spożywanie ciemnej czekolady poprawia wydajność mózgu – pamięć, uwagę i szybkość przetwarzania informacji. Flawonole także sprzyjają wzrostowi nowych komórek mózgowych.

    · Szczęśliwe jelita! Ciemna czekolada bez cukru wspomaga wzrost pożytecznych bakterii w jelitach i zwiększa ich różnorodność. Zmniejsza stany zapalne i zwiększa motorykę jelit.

    · Nie zawiera „białej śmierci”! Oczywiście nie zapomnijmy o najważniejszym. W tej czekoladzie nie znajdziemy cukru. Świetna propozycja dla diabetyków oraz osób, które dbają o linię. Brak cukru to także mniejsze ryzyko próchnicy.

  • Czekolada gorzka bez cukru – czy mogą ją spożywać kobiety w ciąży i karmiące piersią?

    Tak! Czekolada gorzka bez cukru jest całkowicie bezpieczna dla kobiet w ciąży i karmiących piersią. Mogą ją spożywać panie, cierpiące z powodu cukrzycy ciążowej. Z pewnością dobrze wpłynie na nastrój świeżo upieczonych mam.