Kiełki rzodkiewki

Czy wiesz, że...

...kiełki rzodkiewki zawierają 2,5 razy więcej witaminy C, niż korzeń dorosłej rośliny.

Bardzo lubiane i polecane w okresie zimowym. Wystarczy garść kiełków rzodkiewki na śniadanie i wiosnę na talerzu można mieć codziennie.

Zawartość witamin i składników mineralnych:

  • Witaminy: A, B1, B2, B3, C, E
  • Składniki mineralne: wapń, żelazo, magnez, cynk, siarka, potas, fosfor, miedź, mangan
0717-kielki-rzodkiewki.png

Właściwości zdrowotne

Mogą być pomocne jako środek wykrztuśny w leczeniu przeziębienia, zapalenia zatok i oskrzeli.

Propozycja podania i smak

Niezwykle ostre (ostrzejsze od korzenia).

Doskonałe do białych serów, twarożków, wiosennych sałatek.

0717-kielkirzodkiewka.jpg

Sałata z kiełkami rzodkiewki:

  • 1 op. kiełków rzodkiewki (50 g)
  • 2 garście zielonych liści (sałata lodowa, roszponka, rukola, szpinak itp.)
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 1 czerwona cebula
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka musztardy, sól, pieprz, szczypta cukru

Oliwę, ocet, musztardę i przyprawy wymieszać, tworząc dressing. Warzywa umyć, pomidorki pokroić na połówki, cebulę pokroić w półtalarki i sparzyć wrzątkiem. Wszystkie warzywa ułożyć w misie i posypać kiełkami. Polać dressingiem.

Gazetka NETTO