Kiełki na patelnię Stir fry

Czy wiesz, że...

...kiełki na patelnię "Stir fry" to znakomite źródło kwasu foliowego.

Mieszanka roślin strączkowych: soczewicy zielonej i brązowej, cieciorki oraz fasoli mung. Jest doskonałym uzupełnieniem diety w białko.

Zawartość witamin i składników mineralnych

  • Witaminy: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, K
  • Składniki mineralne: wapń, magnez, fosfor, żelazo, potas, cynk, jod, mangan, lit, selen, miedź
0717-kielki-stir-fry.png

Właściwości zdrowotne

Doskonale regulują poziom insuliny.

Dostarczają organizmowi kwasu foliowego, dlatego są szczególnie polecane kobietom w ciąży i wegetarianom. Zawierają substancję blokującą raka piersi i jelita grubego.

Propozycja podania i smak

Delikatne, lekko mączne.

Wyśmienite na gorąco jako samodzielne danie lub dodatek do obiadu.

Doskonale sprawdzają się w wegetariańskim pasztecie lub paście a’ la hummus.

bg-kielki2.jpg

Kiełki na patelnię „Stir Fry” z papryką

  • 1 op. kiełków na patelnię „Stir fry”
  • 1 duża cebula
  • ½ papryki
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju, sól, pieprz
  • ew. 2 obrane ze skórki i pokrojone pomidory

Cebulę pokroić w talarki, a paprykę w paseczki.  Na patelni rozgrzać olej, wrzucić warzywa, smażyć 2-3 min., dodać kiełki i smażyć kolejne 3-4 min. Podlać 2-3 łyżkami wody i chwilę poddusić (w wersji z pomidorami zamiast wody dodać pomidory), doprawić zmiażdżonym czosnkiem, solą i pieprzem.

Gazetka NETTO