Kiełki lucerny

Czy wiesz, że...

...w 100 g lucerny jest co najmniej 8000 IU witaminy!

Alfalfa znaczy „ojciec” –  ojciec wszystkich pokarmów. Lucerna jest jedną z najbardziej popularnych roślin na świecie.

Zawartość witamin i składników mineralnych:

  • Witaminy: A, z grupy B, E, K
  • Składniki mineralne: wapń, żelazo, magnez, potas, fosfor, pierwiastki śladowe

0717-kielki-lucerny.png

Właściwości zdrowotne

Ze względu na bogactwo witamin kiełki lucerny są szczególnie polecane kobietom w ciąży i matkom karmiącym. Wzmacniają mięśnie, kości i zęby.

Zmniejszają poziom cholesterolu i bywają pomocne przy dolegliwościach reumatycznych i artretycznych.

Smak i propozycja podania

Delikatne i soczyste.
Doskonałe do koktajli owocowo-warzywnych oraz sałatek i kanapek.

Placki-warzywne-www.jpg

Placki warzywne z kiełkami lucerny

  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 cukinia
  • kawałek selera
  • ½ puszki kukurydzy
  • 3 łyżki mąki ryżowej
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki kolendry Bolinero
  • olej kokosowy do smażenia

DODATKOWO

  • śmietana 18% Miletto
  • pomidorki koktajlowe
  • kiełki lucerny

Marchew, pietruszkę i selera obierz. Warzywa dokładnie umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wbij jajko, wsyp mąkę oraz kukurydzę, dodaj sól oraz kolendrę. Wymieszaj za pomocą łyżki.
Na patelni rozgrzej olej i wyłóż łyżką ciasto. Placki smaż z obu stron na złoto. Następnie odsącz na papierowym ręczniku.
Podawaj z łyżką śmietany, połówkami pomidorów koktajlowych i kiełkami lucerny.

Gazetka NETTO