Kiełki brokułu

Czy wiesz, że...

...zawartość sulforafanu w kiełkach brokułu jest nawet 50 razy większa niż w dojrzałym warzywie.

Odkryto w nich substancję zapobiegającą i wspomagającą leczenie chorób nowotworowych. Są polecane w codziennej diecie przez Amerykański Instytut ds. Nowotworów.

Zawartość witamin i składników mineralnych:

  • Witaminy: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, K
  • Składniki mineralne: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk, selen, mangan

Inne: sulforafan

0717-kielki-brokulu.png

Właściwości zdrowotne

Liczne badania epidemiologiczne wykazały, iż zawarty w kiełkach brokułu sulforafan znacznie przyśpiesza eliminację z organizmu rakotwórczych toksyn. Ponadto: zapobiegają chorobom serca, zmniejszają ryzyko zaćmy, zapobiegają cukrzycy, zwalczają szczepy bakterii Helicobacter pylori, wywołujące zapalenie żołądka typu B i wrzody.

Smak i propozycja podania

Lekko pikantne. Nadają się do past, dipów, sałatek. Z powodzeniem można je dodawać do zup i zielonych koktajli warzywnych.

0717-kielkibrokul.jpg

Twarożek z kiełkami brokułu

  • 1 op. kiełków brokułu (50 g)
  • 200 g miękkiego twarogu
  • sól, pieprz, ew. śmietanka lub jogurt

Twaróg utrzeć na gładką masę - można dodać trochę śmietanki lub jogurtu. Dodać posiekane kiełki. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Doskonała pasta do kanapek i krakersów. Można również podawać jako dip.

Gazetka NETTO