Z wód Grenlandii na polski stół
Poznaj drogę krewetki z wód Grenlandii na polski stół

Krewetki to jedne z najsmaczniejszych owoców morza, zdobywające coraz większą popularność na polskich stołach. Lubimy ich mięsistą konsystencję, aromatyczny, morski zapach i wykwintność, z którą nam się kojarzą. Czy zastanawialiście się jednak, skąd biorą się krewetki i na co powinniśmy zwracać uwagę przy ich zakupie? Sieć sklepów Netto, która oferuje krewetki z linii Premieur, wyjaśnia, co musimy o nich wiedzieć.
Krewetki to zawsze dobry pomysł na smaczny lunch lub lekką kolację. Są świetną propozycją dla osób dbających o linię i zdrowie, ponieważ zawierają mało kalorii i dużo białka. Nie możemy jednak zapominać o ich wyjątkowym smaku. To właśnie od sposobu przyrządzenia i jakości produktu zależy, czy pokochamy te smaczne i zdrowe skorupiaki oraz czy na stałe włączymy je do naszego jadłospisu. W ofercie sieci sklepów Netto znajdziemy krewetki wyłowione wprost z wód Grenlandii, które trafiają na nasz stół świeże i smaczne dzięki zastosowanemu procesowi połowu, pakowania i transportu.

Jak łowione są krewetki?

W przypadku owoców morza o ich smaku w dużym stopniu decyduje sposób połowu, transportu i pakowania. Wielkie krewetki grenlandzkie (22,99 zł/330 g) z linii Premieur, dostępne w stałej ofercie Netto, poławiane są w lodowatych i krystalicznie czystych wodach Grenlandii, gdzie dorastają w warunkach naturalnych przez ok. 5-7 lat. Dzięki temu charakteryzują się wyjątkowo świeżym smakiem i jędrnym mięsem. Krewetki łapane są na głębokości 300-500 metrów przez małe, rybackie łodzie, które przebywają na morzu zazwyczaj tylko przez kilka dni.


A po złowieniu…

…skorupiaki są natychmiast kładzione na lodzie i przechowywane w chłodzie, aż do momentu dotarcia do zakładu przetwórczego. Surowe krewetki są gotowane, obierane i solone w celu zintensyfikowania morskiego, świeżego smaku. Wreszcie poddawane są głębokiemu mrożeniu, pakowane i transportowane między innymi do sklepów Netto. To właśnie dzięki temu procesowi i dbałości o każdy szczegół możemy o każdej porze roku cieszyć się wyjątkowym i świeżym smakiem tych wyśmienitych owoców morza. Warto dodać, że krewetki dostępne w ofercie sieci sklepów Netto posiadają certyfikat MSC oraz poławiane są zgodnie z zasadami prawa ustanowionego przez grenlandzki rząd. MSC jest międzynarodową organizacją, która wraz z naukowcami, rybakami oraz organizacjami ekologicznymi opracowała standardy środowiskowe w zakresie zrównoważonego rybołówstwa – dzięki temu możemy być spokojni, że wybierając krewetki z linii Premieur przyczyniamy się także do troski o środowisko.


Sposób na pyszne krewetki

Kiedy już dokonamy zakupu, dla uzyskania najlepszego rezultatu, pamiętajmy o włożeniu krewetek w opakowaniu do lodówki i rozmrażaniu ich przez około 8 godzin. Po tym czasie są gotowe do obróbki i możemy przyrządzić je na nasz ulubiony sposób. Krewetki wymagają dbałości w przygotowaniu, dlatego, jeżeli zaczynamy naszą przygodę z daniami na ich bazie, warto skorzystać ze sprawdzonych przepisów. Sieć sklepów Netto przygotowała oryginalną propozycję dania z wykorzystaniem krewetek z linii Premieur – przepis jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu:

Składniki na krewetki z wódką, ogórkiem i koperkiem:

  • 1 ogórek
  • sól
  • 200 ml śmietanki kremowej 18%
  • 8 łyżeczek wódki
  • 4 szczypty skórki otartej z cytryny
  • 300 g dużych krewetek
  • 1 drobno posiekana dymka
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 4 łyżki posiekanego koperku
  • 2 kromki chleba

krewetki-premiuer-przepis.jpg


Sposób przyrządzenia:

Pokrój ogórek w drobną kostkę, posól i odsącz na sicie przez 10 minut. Zmieszaj śmietankę z wódką i skórką cytrynową. Osusz ogórek i połącz go z sosem, krewetkami i dymką. Dopraw solą i pieprzem, posyp koperkiem. Podawaj z grzankami.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO