STOP marnowaniu żywności!

22-02-2017

STOP marnowaniu żywności!

Marnowaniu żywności mówimy "STOP"! Nasza sieć chętnie wspiera inicjatywy, ograniczające problem wyrzucania jedzenia. Ostatnio przeprowadziliśmy badania, które wykazują skalę tego zjawiska.

Czy wiesz, że w Polsce marnuje się 9 milionów ton żywności rocznie? Jednym z naszych priorytetów jest mądre zarządzanie asortymentem, dlatego postanowiliśmy zbadać skalę tego problemu z perspektywy pracowników sieci na stanowiskach kierowniczych lub administracyjnych.

Nasze badanie „Pracownicy sieci sklepów Netto o marnowaniu żywności” potwierdziło, że wyrzucanie jedzenia dotyczy całej branży spożywczej - aż 75 proc. badanych wskazało, że występuje on również w sklepach konkurencji. Okazuje się, że jedną z jego przyczyn jest kupowanie żywności przecenionej w związku z krótkim terminem przydatności do spożycia, na co wskazało aż  71 proc. respondentów.

 

Jak zmniejszyć problem wyrzucania jedzenia? Naszym autorytetem jest rodzimy kraj naszej sieci, czyli Dania, która w ciągu ostatnich 5 lat ograniczyła ilość marnowanego jedzenia aż o 25 proc. i obecnie należy do grona państw, które wyrzucają najmniej żywności.

  1. Mniejsze, ale częstsze zakupy spożywcze to pierwszy krok do tego, aby ograniczyć ilość wyrzucanej żywności.
  2. Skrupulatne zaplanowanie obiadów na cały tydzień, zakupy z listą produktów i przygotowywanie posiłków z jedzenia, które nie zostało spożyte dnia poprzedniego.

Staramy się kierować tymi zasadami, dlatego w każdym naszym sklepie można znaleźć oznakowane skrzynki z hasłem: „Stop marnowaniu żywności”. Dążymy do zmniejszenia ilości marnowanej żywności, przeceniając produkty, których termin przydatności zbliża się ku końcowi. Ponadto stawiamy na lepszą ekspozycję produktów świeżych. Dzięki odpowiedniemu rozmieszczeniu stoisk ze świeżymi owocami i warzywami będziesz miał do naszych produktów lepszy i łatwiejszy dostęp, co może również pomóc w zniwelowaniu problemu wyrzucanej żywności.

 

Gazetka NETTO