Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz

Jak zrobić majonez? Poznaj najlepsze domowe sposoby

Majonez. Jak zrobić ten przysmak, bez którego wielu z nas nie wyobraża sobie swoich ulubionych potraw? Majonez to doskonały dodatek, który na szeroką skalę wykorzystywany jest w polskich kuchniach. Prawdziwi smakosze nie zadowalają się jednak gotowymi produktami dostępnymi w sklepach, tylko stosują własne, sprawdzone przepisy. Ty również, już za kilka chwil będziesz mógł zostać ekspertem oraz prawdziwym mistrzem kuchni, zapoznając się z tajnikami różnego rodzaju majonezów, które bez najmniejszego problemu można przygotować w domu. Zachęci Cię krótka lista składników, szybki czas wykonania oraz proste czynności. Nie potrzeba wiele, aby móc cieszyć się smacznym domowym majonezem już teraz!

Jak zrobić majonez? Przepis na domowy majonez

Przed przyjściem gości okazało się, że zabrakło majonezu do jednej z Twoich sałatek? Głowa do góry! Jeśli jeszcze nie wiesz, jak zrobić majonez domowy, najwyższa pora, aby poznać prosty przepis na ten niezastąpiony dodatek do wielu polskich dań.

Składniki, które potrzebujemy do klasycznego majonezu domowego:

  • 1 żółtko jajka,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • szczypta soli oraz odrobina pieprzu świeżo zmielonego (do smaku),
  • 350 ml oleju,
  • 1 łyżka białego octu winnego, jabłkowego lub soku z cytryny.

Przygotowanie

  1. Skorupkę jajka parzymy w gorącej wodzie, a następnie oddzielamy żółtko od białka. Do misy blendera dodajemy żółtko, pieprz i sól, ocet winny lub sok z cytryny, musztardę. Wszystko miksujemy na jednolitą masę.
  2. W międzyczasie powoli i małymi porcjami wlewamy olej, cały czas mieszając, aż do momentu, w którym składniki całkowicie się połączą.
  3. Całość przekładamy do słoików i wkładamy do lodówki.

Jak zrobić majonez dietetyczny?

Z pewnością każdy z nas zna przynajmniej jedną osobę, która unika dań z majonezem ze względu na jego kaloryczność. Specjalnie dla nich powstał przepis na majonez dietetyczny. Jak zrobić majonez light, który przypadnie do gustu wszystkim osobom dbającym o zgrabną sylwetkę?

Składniki, które potrzebujemy do przygotowania domowego majonezu light:

  • 200 g serka wiejskiego,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • szczypta soli morskiej oraz odrobina pieprzu świeżo zmielonego (do smaku),
  • 1 łyżeczka octu winnego,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny.

Przygotowanie

  1. Jajko myjemy, gotujemy w wodzie od zagotowania przez ok. 7 minut, następnie przelewamy je zimą wodą, obieramy ze skorupki (pamiętajmy, aby nie studzić jajka!) i kroimy na mniejsze kawałki.
  2. Do miski blendera wrzucamy serek wiejski, razem ze śmietanką (jeśli jest jej dużo, możemy troszkę odlać, aby majonez nie był za rzadki), musztardę, sok z cytryny oraz ocet winny. Dodajemy jajko.
  3. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej, puszystej masy przez ok. 3 minuty. Na koniec doprawiamy pieprzem i solą.
  4. Przekładamy do słoika lub miseczki i wkładamy do lodówki lub zjadamy od razu.

Wróć

Jak usunąć kamień z czajnika?
Jak wyczyścić mikrofalówkę?
Jak wyczyścić srebro?
Jak układać naczynia w zmywarce?
Jak usunąć kamień z czajnika?
Jak wyczyścić mikrofalówkę?
Jak wyczyścić srebro?
Jak układać naczynia w zmywarce?
Gazetka NETTO