Przygotowanie:
Opłucz dokładnie komosę ryżową pod bieżącą wodą, a następnie ugotuj ją w jednej szklance wody, aż będzie miękka i wchłonie cały płyn. Odstaw do przestudzenia. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 200°C. Pokrój cukinię w cienkie plasterki, a pomidorki pozostaw na gałązkach. Ułóż warzywa na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrop oliwą, dopraw solą, a pomidory dodatkowo polej octem balsamicznym. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 15 minut.
Posiekaj natkę pietruszki, zetrzyj skórkę z cytryny i dodaj je do przestudzonej komosy. Dopraw wszystko solą, sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, dokładnie wymieszaj. Obierz awokado i pokrój w cienkie plasterki. W dwóch miskach ułóż warstwę komosy, dodaj rukolę, pieczone warzywa i awokado. Na wierzchu każdej porcji ułóż plasterki wędzonego łososia. Całość skrop świeżym sokiem z cytryny i – jeśli chcesz – odrobiną oliwy.
Netto życzy smacznego!